Bezglutenowa babka cytrynowa Dr. Oetkera

Po Kopcu Kreta Dr. Oetkera oraz po pysznej babce czekoladowej, przyszedł czas na babkę cytrynową. Babka przepięknie pachnie i przygotowuje się ją bardzo szybko.

Mieszankę z paczki wrzucamy do miski. Dodajemy tylko 4 jajka, 125 g masła i 3 łyżki wody. W międzyczasie możecie nastawić piekarnik na 175 stopni. Babkę będziemy w nim piec przez około godzinę.

Teraz czas na miksowanie składników.Robimy to mikserem przez ok. 1 minutę, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane.

Przekładamy do formy (podłużnej, typowej formy na babkę lub do małych foremek na muffinki). Wyrównujemy masę i wkładamy do piekarnika. Po około 20 minutach pieczenia robimy na babce nacięcie (jeśli wybierzecie podłużną formę).

I pieczemy dalej, do suchego patyczka. Potem pozostaje już tylko liczenie na to, że nasza cierpliwość będzie wystarczająco duża, żebyśmy wytrzymali do momentu, kiedy babka będzie nieco schłodzona… Pachnie nieziemsko!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Od producentów i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Bezglutenowa babka cytrynowa Dr. Oetkera

  1. ~Marina pisze:

    Dobrze napisane!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>