Bezglutenowe spaghetti z serem, pieczarkami i rukolą

Uwielbiam makarony i ser. Ostatnio kupiłam pieczarki i postanowiłam, że zrobię z nich coś dobrego. Wybór padł na przepis z bloga Kwestia Smaku. Przepis został przeze mnie nieco zmodyfikowany i powstało pyszne spaghetti z serem roquefort, pieczarkami i rukolą.

Co potrzebujesz?

  • bezglutenowy makaron spaghetti
  • pieczarki (całe opakowanie)
  • czosnek (ok. 3-4 ząbków)
  • jogurt grecki (ok. pół opakowania)
  • oliwa (ok. 3 łyżek)
  • masło (ok. 2 łyżek)
  • rukola (ok. 2-3 garści)
  • ser roquefort (ok. 150 g)
  • sól morska, pieprz

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie kroimy pieczarki w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na niej drobno pokrojony czosnek. Dodajemy na patelnię pokrojone pieczarki (można dodać troszkę masła, jeśli mamy za mało). W międzyczasie odcedzamy makaron, który w garnku mieszamy z oliwą.

Do pieczarek na patelni dodajemy rozdrobniony ser i jogurt grecki, wszystko mieszamy. Dodajemy makaron i sól/pieprz do smaku. Na koniec dodajemy rukolę.

W oryginalnym przepisie była śmietana 18%, ja wolę jogurt grecki, więc wybrałam tę opcję. W przepisie mamy też informację, żeby rukolę wymieszać z makaronem i dodać do reszty. Spróbujcie dodać ją pod sam koniec. Dzięki temu nie zwiędnie i będzie miała lepszy, wyrazisty smak. Jej struktura też będzie lepsza.

Ser roquefort (wymawiamy ok. rokfor) to ser owczy, który jest lekko niebieskawy. Jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych gatunków sera. Gdzie możecie go znaleźć? Mnie udało się trafić na niego w Kauflandzie i to w promocji. Kosztował nieco ponad 5 złotych/100 g.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

9 odpowiedzi na „Bezglutenowe spaghetti z serem, pieczarkami i rukolą

  1. ~Bartek pisze:

    Świetny obiad i do tego bezglutenowy. Pięknie podane, pozdrawiam i zapraszam na domowe obiady
    http://www.przepis-kulinarny.pl/

  2. ~kasia pisze:

    Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się :) dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super

  3. ~margarytka pisze:

    ja co prawda posiadam super moce i toleruje gluten, jednak czasami testuje blogowe przepisy takie jak ten. Napiszę mam nadzieję jakąś recenzję jeszcze w tym tygodniu.

    http://pizzeria-przepisy.blogspot.com/2017/03/przepis-na-pizze-picante.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>